Waar zou je bij voorkeur willen wonen cq zoeken naar een vrouw?

Tussen de groeiende stroom reacties op deze blog dook een vraag van ‘Paul’ op:

Waar zou je bij voorkeur willen wonen, c.q. zoeken naar een vrouw? Qua natuur, vertier, klimaat e.d.
Is leeftijdsverschil in de Oekraïne meer geaccepteerd/normaal?
Spreken veel Oekraïense vrouwen Engels en hoe moeilijk is het leren van de Oekraïense taal?

Dat zet je aan het denken. Hoe was ik tewerk gegaan als ik indertijd over de kennis van vandaag had beschikt? Vijf januari ben ik drie jaar gelukkig met mijn Oekrainka. Alle verwachtingen die ik had, zijn overtroefd. Behalve mijn Russische talenkennis, die is en blijft een ramp.

Dit artikel geeft mijn persoonlijke mening weer op dit moment (december 2018) op de vragen van Paul. Voor degene die dit leest zonder achtergrondkennis: ik ben Nederlander van geboorte, ZZP’er sinds mijn 27ste, in oktober 60 geworden en heb precies 25 jaar in Vlaanderen gewoond. Ben na een echtscheiding hertrouwd met een Oekrainka en naar Kremenchuk in Oekraïne verhuisd.

Waar zou je willen wonen in Oekraïne?

Als zeiler en bergwandelaar zou ik ofwel kiezen voor de Karpaten, langs de Dnjepr of langs de kust van de Zwarte Zee. De Zee van Anzov is momenteel te gevaarlijk, maar zodra de vrede met de Russen uitbreekt is dat ook een aantrekkelijke regio. Ik heb een voorkeur voor regionale steden gekregen bij het vele rondreizen door Oekraïne, voor Mykolajiv en Ivano-Frankivsk in het bijzonder. Misschien meer interessant waar ik niet zou willen wonen en waarom:

Kiev – Is uitgegroeid tot een metropool van miljoenen mensen. Fraaie stad, meer engelssprekenden dan elders maar ook een dikke laag smog en een toenemende verkeersknoop. Ik heb geen hekel aan die stad, alleen beperk ik mijn bezoeken tot de toerist uithangen. In meer of mindere mate geldt dat ook voor Odessa. Steden als Lviv, Dnipro en Kharkov trekken me meer aan.

Platteland – In veel dorpjes (‘silo’ genaamd) is civilisatie alleen binnen je eigen huis te vinden. Soms heel gezellig met lekker biologisch eten en drinken uit de enorme moestuin met de omvang van een kleine boerderij. Behalve dat het alcoholgebruik daar  elke verbeelding te boven gaat, je treft er dan ook weinig gepensioneerde mannen aan. Die halen de 65 doorgaans niet. Als er zelfs geen GSM-dekking is, waan je je daar 100 jaar terug in de tijd.

Waarom wel wonen in regionale steden?

Afstanden zijn enorm, niet alleen in kilometers nog meer in tijd. Een gemiddelde snelheid van 30 km/uur tussen twee regionale plaatsen, en daardoor 3,5 uur onderweg over 100 km, is vaker regel dan uitzondering. Om een beetje ‘Westers’ te kunnen leven ben je gebonden aan de voorzieningen die een stad vanaf 200.000 inwoners biedt.

Vervolgens is het letten op de industriële zones en de overheersende windrichting. Bij het eindpunt van de trolleylijnen / marsroutka’s zijn vaak leuke groene wijken te vinden met een perfecte verbinding naar het 10 km verderop gelegen centrum. Naar Oekraiense begrippen woon je ‘op stand’ in het stadscentrum zelf, ik heb liever wat meer natuur om me heen.

Een van de mooiste zaken is het gemis aan criminaliteit, ik voel me in Oekraïne veel veiliger dan in Brussel of Parijs.

Het landklimaat maakt het verschil per streek miniem

De Karpaten in het Westen en het uiterste noorden van Oekraïne zijn kouder en hebben een korter zomerseizoen. Toch kun je in heel Oekraïne de klok gelijkzetten op het wisselen van de seizoenen. Je beleeft échte zomers tot 40 graden en échte winters tot min 20. Barbecuen in het voorjaar bij de eerste dagen met 23 graden in april is heerlijk, en de uitgestrekte bossen in om eetbare paddestoelen te snijden in oktober niet minder.

De Karpaten, waar je al snel 500 tot 800 meter hoog zit, hebben een koeler klimaat. Skieën op natuursneeuw is in Bukovel al vroeg in het seizoen mogelijk.

Waar zou je een vrouw zoeken in Oekraïne?

Als je niet de lokale taal spreekt en geen lokale mensen kent in Oekraïne, is de enige manier om online te zoeken. Waar een vrouw woont en waar een vrouw vandaan komt zijn wezelijk andere begrippen in Oekraïne. Een Kievka die is geboren en getogen in Kiev met de familie rondom haar heeft vaak de neiging wat neer te kijken op de (in haar ogen) ‘provincaaltjes’. Dat is nog erger in Rusland bij vrouwen uit Moskou of uit Sint-Petersburg. Dat type vrouw trouwt met een buitenlander om een stapje hogerop te komen (id kaart), als de werkelijkheid de roze droom vervangt kan blijken dat ze weer op zoek gaat.

Vrouwen die in Oekraïne afkomstig zijn uit een provinciestad hebben een andere kijk op de wereld, zoals mijn Lana. Dat soort vrouwen kiest een man vanwege de relatie. Ze beschouwen zichzelf niet als de crème-de-la-crème van het land. Ook als die relatie door een moeilijke periode gaat, zoals nu bij een familielid in Oekraine, blijven ze zich tot het uiterste voor de echtgenoot inzetten.

Haar roots zeggen meer over haar dan de woonplaats

Dus ik zou niet proberen te ‘zoeken’ in een bepaalde stad, wel nagaan waar haar roots ligt. Het is ook behoorlijk lastig, eens dat een vrouw de keuze heeft gemaakt naar een buitenlander op zoek te gaan, beperkt ze zich niet tot een enkele dating site. Voor haar is de online dating gratis, dus ze staat al snel op de 20 verschillende sites waar ze haar vriendinnen over hoort praten.

Een site die volgens de ‘about us’ pagina 1000 km verderop in een ander land zit, is niet iets waar ze bij stilstaat als ze ook daar haar mooiste foto’s en profiel dropt.

Ze is helemaal niet bezig om na te gaan welke sites welke mannelijke profielen aanspreken, en nog minder met zich druk te maken in welke cultuur ze zich beter zou thuisvoelen. Europa, is voor haar een land als Amerika. Dat er een wereld zit tussen de cultuur van een Italiaan, Nederlander, Zwitser of Noor ontgaat ze volkomen.

De andere kant werkt vaak niet anders, een gezonde man gaat in eerste instantie op tilt van het beauty-gehalte zonder zich druk te maken over de inhoud.

Dus een selectie op steden is net zo iets als zoeken naar een bepaalde haarkleur, kledingmaat of kleur van de ogen. Details die het doel vertroebelen. Geloof me, Kremenchuk lag aan de Dnjepr, maar dat was uiteindelijk toeval toen ik ging daten op basis van matchende psychologische testen.

Is leeftijdsverschil in Oekraïne meer geaccepteerd?

Ja, absoluut. Dat begint al jong, een meisje van 22 dat met een man van 30 trouwt is geen uitzondering. Lana is 11 jaar jonger, en had minder moeite met het leeftijdsverschil dan ik.

Nog erger, als je bij het online daten een vrouw van je eigen leeftijd probeert dan is de kans groot dat ze je niet als een serieuze potentiële partner ziet.

Dat betekent niet dat sugar-daddy relaties normaal zijn. De grens ligt in de buurt van 15 jaar verschil, eigenlijk net onvoldoende om jou aan te merken als haar vader. Daar komt nog bij (even op de borst kloppen) dat Westerse mannen veel vitaler zijn dan Oost-Europese mannen die een leven lang dagelijks of wekelijks aan de wodkafles hebben gelurkt naast een pakje sigaretten per dag roken.

Waar het binnen een gelukkige relatie echt om draait is het overeenkomen van de levensfase, die moet gelijk lopen. Mijn dochter is in 1994 geboren, haar zoon in 1993 en dochter in 1995. Dat bracht ons meteen op dezelfde lijn, en leidde ook tot een snelle acceptatie van mij door haar kinderen.

Belangrijk criterium: ga je voor kinderen?

Een jonge kinderloze Oekrainka wilt uiteindelijk kinderen, als jij al een volwassen zoon hebt dan voel je er misschien niet zoveel voor om nog eens 20 jaar te investeren.

Doordat Oekrainka’s bij voorkeur direct na hun afstuderen kinderen krijgen en Nederlanders/Vlamingen daar pas na hun dertigste aan beginnen, zie je de logica van 10 jaar leeftijdsverschil omdat de levensfase van jullie beiden gelijkloopt.

Mijn advies – beperk je tot Oekrainka’s die circa 5 tot 15 jaar jonger zijn dan jij, en match steeds opnieuw op levensfase. Een gelijk vertrekpunt dat moeilijke hobbels na 3 jaar huwelijk voorkomt. Een tweede advies, als je aan kinderen denkt doe dat dan zo snel mogelijk. Eigenlijk meteen zo gauw je voelt dat het goed zit. Want door kinderen en school burgert de moeder razendsnel in, zowel qua taal als nieuwe kennissen/vriendinnen en cultuur.

Spreken veel Oekraiense vrouwen Engels?

Eerlijk is eerlijk, nee. Bijna niemand, behalve als ze net zijn afgestudeerd in een richting waar dat nodig is (bijvoorbeeld ICT of Lerares Engels).

Engelstalige vrouwen zijn bijzonder dun gezaaid, als ze online gaan daten nemen de meesten tegelijkertijd hun eerste cursus Engels. We leren ze dan om met Google Translate  Russisch –> Engels eerst terug te vertalen naar Engels –> Russisch en de tekst net zolang te verbeteren totdat de retourvertaling dezelfde betekenis oplevert.

Dan lijkt het dat ze in redelijk Engels kunnen chatten, maar het is een truc — ze hebben vaak grote moeite om het latijnse alfabet te kunnen lezen. Pak een Russische tekst en probeer de letters uit te spreken… Dat is het niveau van de talenkennis. Er is, buiten online dating, geen manier om je Engels op peil te houden in Oekraïne.

Daar komt nog eens bij dat als ze verhuizen naar een ander land, er een tweede vreemde taal om de hoek komt kijken. Toch, waar een wil is, is een weg. Een nieuwe taal leren lukt tussen de 70.000 en 90.000 Oekrainka’s per jaar die met buitenlanders trouwen.

Is het moeilijk om Oekraiens of Russisch te leren?

Vanuit de taal gezien ligt Oekraiens dichter bij het Nederlands dan het Russisch. “Dankoejoe” doet erg denken aan “Dank u” en betekent hetzelfde. In het Russisch “Spassieba”, probeer dat woord maar eens te plaatsen. “Goeiendag” wordt geïnterpreteerd als het scheldwoord “lul” dus je moet nu ook weer niet denken dat alles gelijkloopt. Mijn echtgenote blijft lachen als iemand in Nederland ons begroet met ‘Goeiedag’.

Ook meteen even rechtzetten, de overgrote meerderheid spreekt en denkt in het Russisch. Oekraiens verstaan ze ook, dat is de taal van de school en van de overheid. Oekraiens leren is voor mij (oblast Poltava) minder belangrijk dan het Russisch. Behalve in het Noord-Westen rond Lviv, in de Karpaten en tegen de Poolse grens, dat is de enige plek waar ik Oekraiens vaker als de voertaal hoor in winkels.

De grote handicap die ik ervaar is het cyrillisch schrift. Spreken doe je sneller als je er woont en daadwerkelijk communiceert, de standaard teksten kun je ook met een paar weken ontcijferen. Een handgeschreven boodschappen lijstje niet, bijvoorbeeld de handgeschreven letter ‘m’ staat voor een’T’. Sommige winkels zetten de teksten gedeeltelijk in handschrift formaat, dan raak je als beginneling helemaal de draad kwijt. Ook na drie jaar heb ik daar grote moeite mee (dat ligt aan mezelf, ik werk online in het Nederlands en Engels).

Advies: leer de taal waarin je echtgenote denkt als je in Oekraïne gaat wonen. Als ze verhuist naar Europa is het veel belangrijker dat zij de taal van haar nieuwe thuisland gaat spreken.

Ik heb een cursus Russisch gevolgd in Antwerpen, eind jaren negentig toen ik meehielp bij een jaarlijks folklorefestival waar de deelnemers uit Oost-Europa geen enkele bekende taal spraken. Mijn uitspraak van het Russisch is slecht, toch lukt me bij de meeste mensen om me verstaanbaar te maken en er een gesprek mee te voeren.

Waar ik me in heb vergist zijn de mogelijkheden om Russisch/Oekraïens in Oekraïne te leren. Die lijken alleen voorhanden in Kiev en Odessa – plaatsen die te ver van mijn woonplaats af liggen om een jaartje te gaan studeren.

Graag commentaar en meer vragen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More 12 posts in Hoe kan je haar vinden? category
Recommended for you
8 Maart – Internationale vrouwendag

Het vergeten van de Internationale Vrouwendag op 8 maart wordt je nog harder aangerekend dan het vergeten van Valentijnsdag. Als man eer je die dag…