Snellere grensovergang naar Europa

Sinds 11 juni 2017 hebben alle Oekraïners het recht om Europa te bezoeken, zonder eerst de marteling van de Schengen visum procedure te moeten ondergaan. Maar er zijn vervelende praktische en administratieve beperkingen aan het oversteken van de Europese grens. Behalve bij de nieuwste grensovergang.

Biometrisch paspoort UkraineBiometrisch paspoort nodig

Als je met een interessante Oekraiense schone aan het daten bent, is het verstandig om langs je neus weg te vragen of ze over een nieuw biometrisch paspoort beschikt. In de volksmond wordt dat een ‘Internationalna Pasport’ genoemd. Aangezien van de 45 miljoen inwoners slechts 3,5 miljoen over een biometrisch paspoort beschikt, is het openen van de Europese grenzen voor Oekraïne vooral psychologisch.

Veel vrouwen moeten nog een paspoort laten maken en dat weegt zwaar op het geringe huishoudbudget van de meeste meisjes. Een paspoort dat 10 jaar geldig is kost ongeveer 600 Hryvnia (20 euro) bij een afgiftetermijn van 20 tot 30 dagen. Het kan ook binnen 7 tot 15 dagen, dan kost het ongeveer 840 Hryvnia (28 euro).

Twee maanden doorlooptijd?

Maar… nu Europa ‘open’ is, zijn de wachtrijen voor paspoort aanvragen enorm. Men verwacht dat er in 2017 meer dan 2 miljoen nieuwe paspoorten moeten worden uitgegeven. We hebben al cliënten gehoord die anderhalf tot twee maanden moeten wachten op het blauwe boekje.

Als het daten serieus wordt met een meisje dat nog niet over een biometrisch paspoort beschikt, doe je er goed aan haar direct een paspoort te laten aanvragen.

Nog vier eisen aan de grens

Alleen een biometrisch paspoort is niet genoeg. Je moet ook beschikken over een hotelreservering, retourticket, bestaansmiddelen en een ziektekostenverzekering gedurende het verblijf. Dat wordt (vaak) aan de Europese grens gecontroleerd voordat het stempel in het paspoort wordt gezet.

Creatief en snel de grens over

Je kent de beruchte wachttijden om met de wagen van Polen naar Oekraïne de grens over te gaan (4 uur, soms 12 uur), en weer terug naar Europa (2 uur, soms 8 uur). En je hebt misschien ook al eens kennis gemaakt met die formele douanier die vindt dat je Oekraiense vriendin over een waslijst aan documenten moet beschikken. Zoals een ziektekosten/reisverzekering, doel van de reis, hotelreservering met adres, voldoende bestaansmiddelen en een retourticket. Allemaal zaken die zullen stoppen als je een huwelijksakte kan laten zien 😉

Voor creatieve daters is er een eenvoudig legaal alternatief om elkaar snel te ontmoeten in Polen, en daarna te gaan touren door Europa.

De trein…

Sinds 16 juni 2017 rijdt een nieuwe trein tussen Kovel in Oekraïne en Chelm in Polen. De reis duurt slechts 2 uur. Een ticket kost ongeveer 7 euro, een retourticket het dubbele. In Chelm zijn redelijke hotels te vinden voor 20 tot 60 euro per nacht. Daardoor vervallen de wachttijden aan de grens voor jou. De douanier in de trein moet genoegen nemen met de reservering voor 1 nacht in een hotel om te gaan daten. Of om te gaan shoppen. Plus het retourticket van de trein, een beperkte ziektekostenverzekering van twee dagen en een bescheiden bedrag aan cash. Voor de cash hanteert Polen een bedrag van 67,76 EUR voor de eerste 3 dagen, indien de accommodatie nog niet is betaald (zie hier de details.)

Een andere mogelijkheid is de bus van Lviv naar Katowice in Polen, verder hetzelfde scenario. Behalve dat een bus ook 4 tot 10 uur oponthoud op de grens heeft. Kostprijs circa 15 euro enkele reis. Katowice is vanuit Nederland/Belgie snel te bereiken via de E40.

Verlengd verblijf

Als het klikt in Polen, houdt geen wet je tegen om je vriendin/verloofde op rondreis door Europa mee te nemen. Ze heeft tenslotte al het stempeltje in haar paspoort. Mits je zorgt voor een reis/ziektekosten verzekering. En uiteraard zorg je dat ze altijd naar huis kan, desnoods per bus – die rijden ook frequent vanuit Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More 9 posts in Ontmoeten category
Recommended for you
Oekraïne goedkoop?

Oekraïne is zo goedkoop als Azië. Oekraïne behoorde voor de crises van 2008 al tot een van de goedkopere landen van Europa. De door Rusland…